субота, 16. април 2011.

Dalibor Drekić: Noje u govnima

Kažu da je Noje dugo plivao u govnima, tražeći izgubljenu arku, dugo se plašio neuspeha i odolevao kušnjama. Njegova je bela golubica pronašla jato cirkuskih ptica i zaboravila na čoveka koji je čekao spas. Umesto grančica masline, u magli i paučini plutalo je uvenulo cveće. Noje više nikada nije video dugu. Na kraju je klonuo, previše gladan i žedan, uplašen i potpuno sam.
Očajnik je prezreo veru, misleći da je Bog prekršio obećanje. Ali Noje nije mogao da vidi da je potop došao sa druge strane. Jedne je oči iskopao, kažu, a druge je oči zaklopio, treće je oči zamislio i oterao strah. Omamne boje i umilni zvuci počeli su da ga osvajaju. Govna su zamirisala i utolila mu žeđ i glad.
Neki kažu da je procvetao, i hiljade dresiranih leptira doletelo je da zavede tek otvoreni cvet. Od mnoštva samo za njega biranih reči i slika istkao je svoju molitvu. Kažu da je dugo trajao nestvarni ljubavni pir između čoveka i njegovih želja. Noje je bio veseo, jer više nije bio sam. Nije osećao ni strah, ni glad. I tek ponekad u čudu pitao se: „Šta li sam to uopšte tražio?“.
Drugi kažu da je ubrzo uvenuo, potpuno slep i zatrovan govnima. Plutao je bespućem sve dok ga tajanstvena struja nije donela do davno obećanog cilja. Na planini Araratu nasukao se jedan uvenuli cvet. Kraj njega mrtva leži bela golubica, – ili je to, možda, šareni cirkuski papagaj.

O autoru: Dalibor Drekić (Virovitica 1975.); piše poeziju, prozu, aforizme, epigrame, anagrame..., sa posebnim akcentom na formi palindroma. Objavljivao u časopisima i zbornicima: „Književne novine“ 2007-2010, „Vršačko pero“ 2009 i 2010, „Svetlost kresiva“ 2010“, „Kuće u vazduhu“ 2010, Najkraće priče 2010“ Erato nad Kucurom 2011, „Žubori sa Moravice 2011.“, „S čime u Evropu“/Mrkonjić Grad 2011“...). Živi u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар


Časopis za umetnost i društvena pitanja