субота, 28. јануар 2012.

Ivan Glišić: Velika smedja fleka - Daniel Radočaj

U ovom vremenu kada su Profit i Novac urušili sve vrednosti, pa i književnost, jer su i nju sveli na robu za široku potrošnju koja ima prođu jedino ako je literatura «glamura i kiča elite novca i samozvane elite duha», zbirka kratkih priča VELIKA SMEĐA FLEKA, autora Daniela Radočaja, Puljanina, vraća veru u izvornu, pravu umetnost. Radočajeve kratke priče okrenute su njemu samome, ali i osobama s kojima, koračajući kroz svakodnevicu, dolazi u dodir u dobru ili zlu. Svaka priča je po jedan nečiji nemir, nečija veća ili manja fleka u Radočajevom primanju utisaka, i koje se on oslobađa prezentirajući je i nama, s ciljem da nas, ako ne – prodobri, ono bar natera na razmišljanje o čoveku i njegovom smislu, to jest svrsi postojanja. Knjiga je naslovljena po istoimenoj autorovoj priči, inspirisanoj poslednjim danima, izdisaju, velikog pesnika Dragutina Tadijanovića, s kojim Radočaj provodi Tadijanovićevu agoniju, i koja je još jedna, možda najznačajnija smeđa fleka u autorovoj svesti, kao što je ostala iste boje fleka od čaja na koricama knjige koju je Radočaj doneo Tadijanoviću.
Iako su autorove priče pune nemira, njegovo pripovedanje je smireno, poput onog koje pronalazimo u sagama Tomasa Mana, ali i prošarano ponekom «vragolijom», kao u Džojsa. Priče su podeljenje u osam tematskih poglavlja: Spuki, Miki je bio moj najbolji prijatelj, Hardhorror, Priče sa štednjaka, Velika smeđa fleka, Nije sve u novcu, ima nešto i u principima, Ma nije ništa, to je samo život, i Pričam ti priču.
Nadamo se da će nas Daniel Radočaj obradovati i romanom, kojim bi imao svojevrsnu trilogiju čiji je prvi «tom» Radočajeva pjesnička minijatura o njemu bliskim i dragim osobama, ili, takođe, onima koje je slučajno sretao, kao u VELIKOJ SMEĐOJ FLEKI, koja je po meni drugi tom buduće trilogije.
Radočajevu knjigu kratkih priča, Velika smeđa fleka, potpisuje Zigo, izdavač iz Rijeke u ediciji Katapult, a tim, predvođen autorom  Danielom Radočajem, u sastavu: Dijana Merdanović – urednica, Mirela Fuš – jezična savetnica i Sanja Kapidžić – grafičko oblikovanje, zaslužuje samu pohvalu.

Ivan Glišić, književnik

Нема коментара:

Постави коментар


Časopis za umetnost i društvena pitanja