петак, 25. фебруар 2011.

Zoran Škiljević : Književno veče

Posle opsežnih hvale vrednih priprema, u velikoj svečanoj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca upriličeno je književno veče, pompezno najavljivano kao literarni događaj decenije. Naime, prema serioznoj zamisli organizatora, novoosnovanog Društva za negovanje humanih odnosa među ljudima „Podvižnik“, predviđeno je učešće svih renomiranih književnika voljnih da te večeri podele sa publikom svoja impresije i svoja razmišljanja O LJUBAVI PREMA BLIŽNJIMA. A palo je i obaćanje da će u najkraćem mogućem roku biti objavljena i knjiga sa autorizovanim prilozima učesnika ove nesvakidašnje književne manifestacije.
Šta reći, odziv je bio i više nego fantastičan. U zakazano vreme i na zakazanom mestu okupilo se bezmalo stotinu literata svih profila, od romansojera i poeta do teoretičara, kritičara i dramskih pisaca; i onih u zrelim godinama, i onih u najboljim godinama, ali  i onih čije vreme tek dolazi. A pristiglo je i čitavo tuce neizbežnih lovaca na skalpove naoružanih diktafonima i tv-kamerama. 
I, dakako, sve bi bilo u najboljem redu, baš onako kako se samo poželeti može,  da nije trebalo ugostiti toliko zvanica a zna se kako su umetnici, a pogotovu pisci ranjivi kada im neko opali po sujeti ili kredibilitetu. Kako  znaju  da se uskopiste ako se osete pogođeni i najmanjom nepažnjom u prisustvu kolega i drugih viđenih zvanica. No, bukvalno polomivši se oko gostiju, što je, po prirodi stvari, obilovalo komičnim scenama od kojih se uštogljenoj gospodi, a bilo je naravno i takvih,  dizala kosa na glavi - organizatoru je ipak pošlo za rukom da spase obraz.
Dakle, kada je posle početnog nesnalaženja svim zvanicama bilo ugođeno po meri, i kada je napokon dogovoreno po kom redosledu će izlaziti za govornicu, i kada je predsednik organizacionog odbora, a to je bio niko drugi do počasni predsednik već pomenutog Društva za negovanje već pomenutih stvari, napamet naučio svih sedamnaest gusto kucanih stranica svog pozdravnog govora – konačno je sve bilo spremno za početak ove fešte. Međutim (to neizvežno i zloslutno „međutim“), uprkos svim, rekosmo već, doista hvale vrednim naporima organizatora i svoj bodrosti i prilježnosti prisutnih literata, ovaj gromopucatelno najavljivani spektakl doživeo je neviđeni fijasko.
Naime, kada su svi skupa, književnici, uprava Društva i zlosrećni Organizacioni odbor, stupili u salu, dočekao ih je hladan tuš – nisu imali kome da se obrate jer publike u sali nije bilo. 
Možda će doći nekom drugom prilikom, nikad se ne zna.

1 коментар:


Časopis za umetnost i društvena pitanja