субота, 22. мај 2010.

NOVI "RUKOPISI"

Iz štampe su upravo izašli ,,Rukopisi 33" – Zbornik poezije i kratke proze mladih s prostora eks-Ju koji objavljuje pančevački Dom omladine. Ove godine na konkurs je radove poslalo oko sto dvadeset autora, najviše iz Srbije i Hrvatske, a zatim i iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Crne Gore. Konkurs je trajao do 10. februara, a nakon toga su urednice, Jasmina Topić i Ana Ristović, odabrale 39. autora.
Uvršteni autori iz Srbije: Uroš Pajović, Ivana Milenković, Tamara Ćurčić, Nadija Rebronja, Milena Ilić, Ana Vučković, Damir Nedić, Maja Korolija, Jasmina Jovanović, Đorđe Đurica, Ana Zekonja, Nemanja Radovanović, Katarina Jovičić, Mirko Jovanović, Sonja Buić, Slađana Šimrak, Miljana Miletić, Uroš Bralušić, Ivana Maksić i Natalija Ž. Živković. Autori iz Slovenije su Janja Šmid i Lucija Mlinarič, a iz Makedonije Ivan Šopov, Mitko Gogov i Jasmina Runevska. Iz BiH uvršteni su: Elna Kurtović, Armin Huseinović, Ena Bajić, Enela Karić i Đorđe Krajišnik, a iz Hrvatske Iva Pejković, Nino Kovačić, Marko Gregur, Vinko Drača, Tihana Gambiraža, Ana Kodrić i Ana Zupčić. Jedini autor iz Crne Gore ove godine je Vladimir Đurišić.
Autorka ilustracija i recenzije je Čarna Popović, dizajn korica uradila je Jasmina Topić, prelom i pripremu za štampu Jasna Milićev, a organizatorka ,,Rukopisa 33" je Danka Stojkov. Tiraž je 500 primeraka.
,,Rukopisi" izlaze od 1976. godine kada su predstavljali zbornik poezije mladih Pančevaca, a od 1989. postaju jugoslovenski odnosno eks-jugoslovenski zbornik. Danas predstavljaju jedno od retkih izdanja gde mladi autori mogu da se susreću sa svojim kolegama iz susednih država i da objavljuju poeziju i kratku prozu.
Radionica s autorima i promocija ovogodišnjih ,,Rukopisa" biće održana 28. maja u ,,Studiju 21" Doma omladine Pančevo u Pančevu (Dimitrija Tucovića 2).

Нема коментара:

Постави коментар


Časopis za umetnost i društvena pitanja